Urinstein

Hva er urinstein?

Urinstein er ikke alltid lett å oppdage og de har gjerne vært i blæren en stund før man som eier oppdager at noen er galt. Symptomer på at dyret ditt kan ha urinstein er gjerne at dyret lekker urin, har blod i urinen eller viser ubehag når det skal på do.
Det kan være veldig ubehagelig for dyret om det har urinstein og i enkelte tilfeller kan urinsteinen bli så store at de kan sette deg fast i urinveiene og gjøre at det blir en blokkasje, dette kan være veldig farlig og skje akutt. Så ved mistanke om urinstein er det viktig at man oppsøker veterinær raskt. 

Det vil først være nødvendig å ta en urinprøve som vi analyse og røntgen av urinblæren for å se hvor stor urinsteinene er og hvor mange det eventuelt er. Det finnes mange forskjellige type urinstein, det er ikke alltid de må opereres ut og kan noen ganger brytes ned ved hjelp av fôr, men dette er en vurdering veterinæren vil ta.

Hva skjer under en operasjon for fjerning av urinstein?

Urinsteiner fjernes via et snitt i urinblæren gjennom bukveggen. Som regel lukkes operasjonssåret ved å sette utvendige sting, disse fjernes etter 10-14 dager. Enkelte ganger settes det sting med selvoppløsende tråd under hunden, som ikke trengs å fjernes.


Det er viktig at operasjonssåret sjekkes daglig, ved kraftig hevelse som er hard eller varm, dårlig lukt, eller mye sårvæske så må veterinær kontaktes.
Hunden eller katten  må holdes i ro dagene etter inngrepet, unngå all unødvendig belastning, som lange turer, lek med andre hunder, hopping etc. Hunden eller katten vil også måtte gå med body eller skjerm for å unngå slikking på operasjonssåret. 

Se ledig time