Fremmedlegeme
Det kan være fort gjort og vanskelig å forhindre at hunden eller katten din spiser et fremmedlegeme. Om en gjenstand setter seg fast i tarmene blir passasjen avstengt og tilstanden blir akutt, og om gjenstanden ikke greier å passere må den opereres ut, for å unngå at tarmveggen går i stykker og tarminnholdet kommer ut i magen.
Kontakt oss for å bestille time
Det kan være fort gjort og vanskelig å forhindre at hunden eller katten din spiser et fremmedlegeme. Det skjer som regel hos unge dyr, da de er svært interessert i å smake på og spise ulike ting. Om en gjenstang setter seg fast i mage/tarm eller ikke, avhenger av størrelse og type gjenstand.
Disse gjenstandene kan enten setter seg fast i magesekken og de ikke greier å komme gjennom mage/tarm over gangen, eller de kan passere ut i tarmene hvor de setter seg fast. Om en gjenstand setter seg fast i tarmene blir passasjen avstengt og tilstanden blir akutt, og om gjenstanden ikke greier å passere må den opereres ut, for å unngå at tarmveggen går i stykker og tarminnholdet kommer ut i magen.
Symptomene avhenger av hvor gjenstanden sitter fast, men hyppig oppkast, spesielt etter at dyret har drukket eller spist er vanlig. Allmenntilstanden vil fort bli dårlig, og dyret vil slutte å spise og drikke, men fortsetter gjerne å kaste opp. Men enkelte dyr med fremmedlegeme kan også vise lite symptomer og oppføre seg helt normalt, så det er ikke alltid lett å oppdage.
Hva innebærer en fremmedlegemeoperasjon?
Om det er mistanke om at fremmedlegeme sitter fast i tarmen, er kirurgisk inngrep nødvendig for å fjerne gjenstanden. Tarmene åpnes da via et snitt i buken og gjenstanden fjernes. Enkelte ganger m tarmene åpnes på flere steder og operasjonen kan da bli mer komplisert.
Som regel lukkes operasjonssåret ved å sette utvendige sting, disse fjernes etter 10-14 dager. Enkelte ganger settes det sting med selvoppløsende tråd under hunden, som ikke trengs å fjernes.
Det er viktig at operasjonssåret sjekkes daglig, ved kraftig hevelse som er hard eller varm, dårlig lukt, eller mye sårvæske så må veterinær kontaktes.
Hunden eller katten må holdes i ro dagene etter inngrepet, unngå all unødvendig belastning, som lange turer, lek med andre hunder, hopping etc. Hunden eller katten vil også måtte gå med body eller skjerm for å unngå at den slikker på operasjonssåret.
Det vil være nødvendig med spesielfôr de første ukene som gis ofte og i små porsjoner. Mengden økes gradvis til man kan gi dyret vanlig fôr.
Slik fungerer Petrus
Bestill time på nett, telefon eller e-post
Møt opp med dyret til riktig tid og klinikk
Du får hjelp av dyktige veterinærer
Dette sier kundene våre
Vi ønsker å gi både dyr og mennesker som besøker våre klinikker en best mulig opplevelse. Les mer om hva dyr og eiere sier om besøket hos oss og evaluer oss gjerne etter endt besøk.
Petrus er virkelig et sted jeg anbefaler til alle mine venner som har dyr. De er profesjonelle, rolige, kompetente og har virkelig aldri vært borti en som ser hunden min på den måten de gjør.
Maria Dahlstrøm Kolsrud
Google Reviews
Veldig fornøyd. Disse folka virker kompetente og edruelige, og tar seg tid og krefter til å forklare hva som skjer og hvilke muligheter vi har uten å pushe.
Henrik Sandsmark
Google Reviews
Utrolig hyggelige og profesjonelle veterinærer, ærlige, snille og vil det beste for dyret. Så glad for att jeg endelig funnet en veterinær som ær så bra, ligger centralt og har bra pris. Men fremst av alt, som virkelig bryr seg om dyret ditt.
Malisa S
Google Reviews
Vi utfører både planlagt kirurgi og akutt kirurgi som følge av uhell eller uforutsette hendelser.
Livmorbetennelse hos hund
Kulfjerning
Fremmedlegeme
Keisersnitt
Urinstein
Våre dyreklinikker
Petrus har både store og små dyreklinikker i Oslo sentrum. Finn din nærmeste dyreklinikk.
Kirkeveien 43, 0368 Oslo
Mandag: 08:00 - 20:00
Tirsdag: 08:00 - 20:00
Onsdag: 08:00 - 20:00
Torsdag: 08:00 - 20:00
Fredag: 08:00 - 16:00
Lørdag: Stengt
Søndag: Stengt
Grüners gate 5, 0552 Oslo
Mandag: 08:00 - 20:00
Tirsdag: 08:00 - 16:00
Onsdag: 08:00 - 20:00
Torsdag: 08:00 - 20:00
Fredag: 08:00 - 16:00
Lørdag: Stengt
Søndag: Stengt
Relaterte artikler om dyrehelse
Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre.
Har du spørsmål?
Åpningstider telefon: 08:00-11:00, 12:00-16:00 mandag til fredag.
Vi svarer deg så fort som mulig.
Trenger du akutt hjelp?
Ved akutte situasjoner ber vi deg ringe vårt akuttnummer. Dette nummeret er reservert for situasjoner som krever rask veterinærhjelp. Akutttelefonen er åpen mellom 08:00-16:00 mandag til fredag.