Keisersnitt

Når behøves keisersnitt?

Keisersnitt kan være nødvendig når katten eller hunden din ikke greier å føde kattungene eller valpene selv. Keisersnitt hos dyr er nesten aldri planlagt og gjøres kun når dyret trenger hjelp til å føde kattungene eller valpene.  Symptomer som kan oppstå som tyder på at det må oppsøke veterinæren din under fødsel er: drektigheten har vart i over 67 dager, om ingen valper eller kattunger har kommet ut 36 timer etter at dyret går inn i det første fødestadiet, at ingen valper eller kattunger kommer ut selv når dyret stått å presset i over 20 minutter, eller at det gått mere enn 2 timer siden siste kattungen eller valp ble født og man vet det er flere som skal ut.

Det er viktig å oppsøke veterinær med en gang man som eier tror noe galt, slik at vi har best mulighet til å redde alle kattungene/valpene og dyret som er i fødsel.

Hva skjer under et keisersnitt?

Under et keisersnitt blitt kattungene/valpene bli tatt ut av livmoren fra et snitt igjennom buken. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig at eggstokker, eggledere og livmor fjernes under samme operasjon.
Som regel lukkes operasjonssåret ved å sette utvendige sting, disse fjernes etter 10-14 dager. Men enkelte ganger setter det sting med selvoppløsende tråd under hunden, som ikke trengs å fjernes.
Det er viktig at operasjonssåret sjekkes daglig, ved kraftig hevelse som er hard eller varm, dårlig lukt, eller mye sårvæske så må veterinær kontaktes.
Hunden må holdes i ro dagene etter inngrepet, unngå all unødvendig belastning, som lange turer, lek med andre hunder, hopping etc. 

Se ledig time