Valpens første leveår
Vi har samlet de viktigste tingene å huske på i valpens første leveår.
Kontakt oss
Det er stor glede når et nytt familiemedlem har kommet i hus. Det er derimot mye å sette seg inn i om det er første gang man skaffer seg en valp. Vi har samlet de viktigste tingene å huske på i valpens første leveår:
- Vaksine: 8, 12, 16 uker
- Ormekur
- ID-chip
- Tenner og 6 mnd kontroll
- Aktivitet & mosjon
- Sosialisering
- Valpefôr
- Valpekurs og trening
- Kloklipp
- Tannpuss
- Forsikring
Vaksine
Valpen flytter fra oppdretteren vanligvis ved 8 ukers alder. Generelt bør valper vaksineres 3 ganger i løpet av det første året; ved 8, 12 og 16 ukers alder. Mange valper har allerede fått første vaksine før du har tatt over din nye pelskling.
Nyfødte valper har ikke eget immunforsvar til å beskytte seg med. Vaksinene er til for å holde immunforsvaret på topp da morsmelken de har fått beskytter dem mot smittefare når de er nyfødte. Mors beskyttelse forsvinner imidlertid gradvis ut av kroppen, og derfor bør valpen vaksineres slik at de kan utvikle sin egen beskyttelse. Vaksinen beskytter valpen mot de viktigste hundesykdommene: valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus, og kennelhoste.
Etter vaksinering ved 16 ukers alder er det et helt år til det er behov for neste vaksine. Deretter bør man fortsette med årlig re-vaksinering ut hundens liv. Hver vaksinering begynner med en generell helseundersøkelse for å se at din pelskling er frisk og rask.
Ormekur
Den største smittekilden til innvollsorm hos valper er under graviditet hvor moren smitter fostrene gjennom livmoren, men også gjennom morsmelken når de begynner å die. Med andre ord, valpene blir født med orm i seg. Vi anbefaler derfor at valpene får ormekur allerede når de er 2, 4, 6, og 8 uker gamle. Deretter må du, som ny valpeeier, sørge for å gi ny kur ved 12 og 16 ukers alder. Det anbefales å starte med ormekur tidlig for å minske utskilling av egg i avføringen til valpen, som kan være med å smitte andre hunder, og deg som eier. På din vaksinetime kan vi hjelpe deg med resept på riktig middel. Utover dette gis ormekur kun dersom det er behov for dette.
ID-merking (chip)
Hvert år kommer mange hunder og katter vekk fra sine eierne. Dersom disse dyrene ikke ID-merket er det vanskelig å gjenforene dyret med eierne sine. Derfor er det viktig å merke ditt dyr med en ID-chip slik at dyret ditt lett kan identifiseres. ID-merking er også obligatorisk om ditt dyr skal delta på utstilling og lydighetskonkurranser eller om du skal reise til utlandet. Dessuten kreves det av noen forsikringsselskaper.
Tenner
Melketennene begynner å komme rundt 3-6 ukers alder, og ved rundt 3 måneders alder begynner de første permanente tennene sakte men sikkert å erstatte melketennene. Utskifting av melketenner til permanente tenner skal være fullført innen 6 måneders alder. Vi anbefaler derfor å komme på en 6 måneders tannkontroll for å undersøke dette. Dersom valpen din fortsatt har noen melketenner igjen må disse trekkes for å minske sjansen for ulike tannproblemer.
Det er også veldig lurt å tilvenne valpen din daglig tannpuss fra tidlig alder. Veldig mange hunder får problemer med tennene sine i løpet av livet, og tannpuss er en god investering i å forebygge plakk- og tannstein dannelse. Bruk en myk tannbørste eller mikrofiberklut på fingeren sammen med hunde- og kattetannkrem.
Aktivitet og mosjon
Det beste for valper er å gå flere små turer i stedet for en lengre tur. Valper må også trenes til å gå på do ute, og kommer seg derfor ut flere ganger om dagen.
Som en tommelfingerregel kan du mosjonere valpen din 5 minutter for hver måned han/hun er i alder, 2 ganger om dagen. Dvs at dersom du har en 3 måneder gammel valp kan du gå 15 min turer 2 ganger om dagen, og ved 4 måneders alder kan du gå i 20 min. Husk at hver valp og rase er forskjellig, og bør tilpasses energinivået til din pelskling. Det er viktig at valpene holdes unna uvaksinerte hunder inntil de selv har fått vaksine.
Overtrening av valpen kan føre til skade på de underutviklede leddene, og for mye hopping opp og ned fra f.eks. stoler/sofa kan skade vekstplatene til skjelettet. Valper som er under 1 år gamle har et mykere skjelett som er utsatt for langsiktige skader, og derfor bør ikke valpene gå for mye i trapper, hoppe fra høyder, løpe eller trekke for mye. Det er lurt å variere mellom ulike typer aktiviteter; ha en god blanding mellom turer i ulike terreng, leking, trening og sosialisering med andre vaksinerte valper for å holde de fysisk og mentalt friske.
Sosialisering
Sosialisering begynner fra øyeblikket du henter valpen din. Hver ny erfaring, lukt, sted og syn som møtes på en positiv måte er med på å bygge opp selvtilliten til den lille valpen og er med på å la dem vokse seg til gode, trygge hunder. Det er viktig å introdusere nye omgivelser i en rolig og trygg sammenheng. En valp sover mange timer om dagen, og med mye inntrykk hele tiden er det viktig at han/hun får tid til å hvile og slappe av.
De første dagene er det viktigst å få nærhet og trygghet til sin nye familie, men samtidig er det viktig å introdusere valpen til mest mulig før valpen er 16 uker. Dette er en viktig tid i utviklingen for å få en trygg hund.
Det er viktig at valpen får vaksinene sine og kun omgås andre trygge og rolige hunder som er vaksinert. Valpekurs er en god mulighet til sosialisering, som gir trygge omgivelser til å møte andre hunder og mennesker, og samtidig lære grunntreningen.
Valpefôr
Valper trenger spesialfôr tilpasset en kropp i vekst, og bør gå på valpefôr til han/hun er ca 1 år gammel. Valper har ikke et ferdig utviklet mage-tarm system, og bør få 3-4 måltider om dagen den første perioden. Deretter bør du gå gradvis ned til 3 og 2 måltider om dagen ettersom han/hun blir eldre. Når man har tilvendt hunden 2 måltider om dagen bør man fortsette med dette ut livet. Pass også på å alltid gi tilgang til friskt vann.
Valpekurs
Valper har godt av å sosialiseres med andre valper på kurs og er samtidig en god læring for både valpen og eier. Husk at alle valper er unike og trenger trygge omgivelser sammen med andre valper for å skaffe sin egen livserfaring. For å minske risikoen for at valpen din skal få noen smittsomme sykdommer anbefaler vi å vente med valpekurs til etter at han/hun har fått 12 ukers vaksinen.
Kloklipp
Kloklipp er viktig for å holde klørne korte og behagelige for din valp. Venn valpen din til dette fra tidlig alder og gjør klippen til en hyggelig og trygg opplevelse. Det er god trening for både valpen og eier å gjenta kloklippen ofte, gjerne hver uke eller hver 2. uke. I begynnelsen kan det være lurt å venne valpen til å bli tatt på potene og gjerne legg klosaksen inntil poten for å trene på at hunden ikke skal være redd for den.
Er valpen redd eller stresset for kloklipp, så klipp gjerne 2-3 klør samtidig som valpen får godbiter og så gi deg for kvelden. Vent så noen dager før du begir deg ut på 2-3 nye klør slik at man minimerer stresset hos valpen. Går dette fint kan man sakte men sikkert trene på å klippe flere klør før man må gi seg.
Når valpen er tilvendt kloklipp anbefaler vi å klippe klørne ca hver 3.-4. uke. Går det lang tid mellom hver klipp vil det gi nerven i kloa tid til å vokse seg lenger, og man får da ikke klippet så mye som man skulle ønsket.
Forsikring
Forsikring gir eieren en økonomisk trygghet dersom uhellet er ute eller i tilfelle sykdom hos hunden. Det er mange forsikringsselskap som tilbyr ulike typer forsikringer, så det er lurt å undersøke hvilket selskap som passer dere best. Eksempler på forsikringer inkluderer Agria Dyreforsikring, Gjensidige, If, og Sparebank1.
Relaterte behandlinger
Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre.
Hvorfor velge Petrus?
Hos Petrus er vi opptatt av å fremme god dyrehelse for hund og katt.
Fornuftige priser
Oversiktlige priser uten skjulte kostnader.
Dyktige veterinærer
Dedikerte veterinærer med lidenskap for dyrehelse.
Enkel timebestilling
Fleksibel og digital timebestilling.
Har du spørsmål?
Åpningstider telefon: 08:00-11:00, 12:00-16:00 mandag til fredag.
Vi svarer deg så fort som mulig.
Trenger du akutt hjelp?
Ved akutte situasjoner ber vi deg ringe vårt akuttnummer. Dette nummeret er reservert for situasjoner som krever rask veterinærhjelp. Akutttelefonen er åpen mellom 08:00-16:00 mandag til fredag.