Huggormbitt - hva gjør du?
Vår, sommer og høst er tiden hvor huggormen dukker opp igjen.
Kontakt oss
Vår, sommer og høst er tiden hvor huggormen dukker opp igjen. Dette kan føre til at dyrene våre blir bitt, og da kan det være fint å vite hva man skal gjøre.
Huggormen gjemmer seg ofte i høyt gress og skråninger. De kan være vanskelig å få øye på og det er derfor ikke alltid lett å få med seg om dyret blir bitt. Man kan legge merke til hevelse i snuteparti eller i et bein, og de kan etter hvert bli slappe og dårlige allment.
Før i tiden ble en kortisontablett gitt og noen dyreeiere hadde det hjemme i tilfelle, fordi man trodde det kunne hjelpe på betennelsen. Nyere forskning viser at denne ikke har noen særlig virkning og man har derfor gått bort fra dette.
Om uhellet er ute, er det viktig å dra til veterinæren med én gang. Dyret bør ikke bevege seg noe særlig etter et huggormbitt da dette vil gjøre at eventuell gift vil spre seg i kroppen fortere. Derfor er det lurt å bære dyret til man har kommet til dyreklinikken. Ikke legg trykk på såret og ikke forsøk å “suge ut giften”. Væskebehandling vil ofte settes igang for å hjelpe indre organer, det vil bli gitt smertestillende, og i noen tilfeller er det behov for motgift (dette skal helst gis under 24 timer etter bittet har skjedd). Dyret må mest sannsynlig være på klinikken/dyrehospitalet en stund for monitorering, blodprøver og væskebehandling. Etter en tid er det også anbefalt med en kontroll for å vurdere status på blodverdier og vevet rundt bittet.
Prognose avhenger av alder og generell form på dyret fra før, mengde gift fra huggormen og påvirkning på indre organer (nyrer, lever, hjerte). I mange tilfeller blir dyrene helt friske etter et huggormbitt, og det er derfor viktig å komme seg raskt til veterinær etter det har skjedd.
Symptomer
- Hevelse og ømhet i huden
- Slapphet
- Bleke slimhinner
- Rødlilla hud
- Dårlig blodsirkulasjon
- Diaré og oppkast
- Kollaps
Relaterte behandlinger
Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre.
Hvorfor velge Petrus?
Hos Petrus er vi opptatt av å fremme god dyrehelse for hund og katt.
Fornuftige priser
Oversiktlige priser uten skjulte kostnader.
Dyktige veterinærer
Dedikerte veterinærer med lidenskap for dyrehelse.
Enkel timebestilling
Fleksibel og digital timebestilling.
Har du spørsmål?
Åpningstider telefon: 08:00-11:00, 12:00-16:00 mandag til fredag.
Vi svarer deg så fort som mulig.
Trenger du akutt hjelp?
Ved akutte situasjoner ber vi deg ringe vårt akuttnummer. Dette nummeret er reservert for situasjoner som krever rask veterinærhjelp. Akutttelefonen er åpen mellom 08:00-16:00 mandag til fredag.