Generelt betegner vi en katt som senior når den er over 7 år gammel. Når katten eldes vil den få mindre energi og kan utvikle diverse helseproblemer. Det er dessverre en naturlig del av aldringsprosessen. For å holde din seniorkatt frisk og rask så lenge som mulig er det likevel mye du kan gjøre.

Fôr

Eldre katter har større sjanse for å bli overvektige siden de ofte ikke er like aktive som når de er yngre. Derfor er det viktig å finne et fôr som er laget for seniorkatter som også skal forhindre vektøkning. Det finnes også seniorfôr spesielt for katter med ulike helseproblemer, f.eks. nyreproblemer. Spør veterinæren på neste besøk om hva som anbefales til din katt.

Noen eldre katter sliter også i større grad med hårballer. Det finnes også spesialfôr og supplementer som kan avhjelpe katter som plages mye med dette.

Aktivitet

Selv om aktivitetsnivået går ned for seniorkatter er det fortsatt viktig å holde dem aktive.

Regelmessige helsesjekker

Regelmessige helsesjekker og blodprøver er viktige for å tidlig kunne fange opp og behandle eventuelle helseproblemer. I en av fem katter over 7 år avdekker blodprøver tatt i forbindelse med årlig helsesjekk funn av betydning. I prøver hos enda eldre katter øker andelen til to av fem. En blodprøve kan dermed være et godt verktøy for å oppdage potensielle helseproblemer tidlig. Årlige blodprøver gir også veterinæren mulighet til å følge med på om verdiene endrer seg over tid.

Tannhelse

Kattens tenner blir svakere og mer sensitive med alderen. Det øker sannsynligheten for infeksjoner i tennene som kan øke risikoen for hjerte- og nyresykdommer. For å avdekke betennelse i tannkjøttet, tannsykdommer (TR/FORL) eller løse tenner bør du ta med din seniorkatt til hyppigere tannsjekker.

Pelsstell

Når katten blir eldre blir ofte også pelsstell vanskeligere og pelsen blass. Huden kan også bli tørr, flassete og irritert. Om du ikke allerede gjør det bør du børste pelsen regelmessig for å forhindre floker. Børsting vil også bidra til å spre hudens naturlige olje i hele pelsen.

Følg med på endringer

Dersom du ser endringer i katten bør du kontakte veterinær. Det kan være endringer i appetitt eller tørst, urinering eller avføring, nye kuler eller kuler som vokser, endring i adferd m.m.

Relaterte behandlinger

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre.

No items found.

Hvorfor velge Petrus?

Hos Petrus er vi opptatt av å fremme god dyrehelse for hund og katt.

Fornuftige priser
Oversiktlige priser uten skjulte kostnader.

Dyktige veterinærer
‍Dedikerte veterinærer med lidenskap for dyrehelse.

Enkel timebestilling
Fleksibel og digital timebestilling.

Har du spørsmål?

Vi svarer deg så fort som mulig.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.