Flåttmiddel til hund og katt
I denne artikkelen står alt du trenger å vite om flåttmiddel til hund og katt.
Kontakt oss
Hvordan sjekker jeg dyret mitt for flått?
Flåttsesongen kan starte ganske tidlig og noen steder i landet oppdager man flått så tidlig som i februar. Flåtten blir aktiv når temperaturen overstiger 5°C.
Gå alltid igjennom og børst pelsen til kjæledyret ditt regelmessig når dere har vært ute, spesielt i områder med mye gress og skog. Dette er en enkel måte å sikre seg fra å ta inn flått i huset.
Flått kan feste seg overalt på hunden eller katten, men spesielt i områder med tynnere hud og mindre pels. Dette kan være områder som:
- i ansiktet
- bak eller inni ørene
- på halsen
- i armhulene eller i lysken
Hvordan fjerner jeg flått?
Flått må fjernes umiddelbart. Jo raskere du får fjernet flåtten jo mindre sannsynlig er det for at Fido eller Pusur blir smittet av en flåttbåren sykdom, som borreliose eller anaplasma. Disse bakteriene overføres først rundt 1 døgn etter et flåttangrep. De fleste flått bærer heldigvis ikke på smitte, og når de gjør det overføres smitten sjeldent til hunden eller katten. Men risikoen er der likevel og hvis dyret blir smittet kan det være alvorlig. Sykdommene som dyret ditt kan få, er borreliose samt en infeksjon som heter anaplasmose. TBE er veldig uvanlig hos hund og katt.
- Anaplasma: En bakteriell infeksjon som kan gi akutte symptomer som feber, trøtthet, nedsatt appetitt, mage- og tarmforstyrrelser, tegn på smerte eller ømhet samt blodplatemangel.
- Borreliose: Symptomene er nedsatt allmenntilstand, feber, trøtthet, halting som forflyttes mellom benene (vandrende halting) samt stive ledd. Det finnes vaksine mot borreliose hos hund.
- Eksem: Flåttbitt kan, akkurat som andre småsår i huden, utløse våteksem (hotspots). Dette fører til kløe og smerter.
Slik gjør du:
Fjern flåtten med fingrene eller ved hjelpa av en flåttpinsett ved å vri den rundt til den slipper taket. For hunder er det ikke farlig om munnstykket sitter igjen.
Om du merker at området rundt flåttbittet blir betent eller irritert bør du oppsøke veterinær.
Hvilket flåttmiddel skal jeg velge?
Det finnes ulike forebyggende flåttmidler til hund og katt på markedet. Selv om du bruker flåttmiddel anbefales det å sjekke pelsen jevnlig likevel for å være helt sikker.
Til hund kan du kjøpe enkelte flåttmidler reseptfritt på apoteket. Til katt må du få skrevet ut resept fra veterinær for alle typer av flåttmidler.
- Tyggetabletter: rask virkning. Effekten varer i 8-12 uker. Tablettene er respetbelagt og finnes kun til hund.
- Spot-on dråper: full virkning oppnås etter 2-3 dager og gir effekt i ca 4 uker. Dråpene dryppes på pelsen mellom skulderbladene. Dette er det vanligste flåttmiddelet til katt og er da kun å få på resept. Til hund finnes dråper både som reseptbelagt og reseptfritt.
- Flåtthalsbånd: Full effekt etter ca en uke. Effekten varer i 5-8 måneder. Flåtthalsbånd fås til hund og katt på resept hos veterinær.
Hvilket flåttmiddel som passer best er helt individuelt. Det som fungerer for et individ trenger ikke fungere for et annet.
Faktorer som spiller inn:
- eventuelle sykdommer
- rase
- pelskvalitet
- tidligere bivirkninger
- medisinske problemer
- barn og/eller valper/kattunger i husholdningen
Disse faktorene bør tas i betrakning når man skal velge flåttmiddel. Hør derfor med veterinær hva som passer best for ditt dyr.
Relaterte behandlinger
Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre.
Hvorfor velge Petrus?
Hos Petrus er vi opptatt av å fremme god dyrehelse for hund og katt.
Fornuftige priser
Oversiktlige priser uten skjulte kostnader.
Dyktige veterinærer
Dedikerte veterinærer med lidenskap for dyrehelse.
Enkel timebestilling
Fleksibel og digital timebestilling.
Har du spørsmål?
Åpningstider telefon: 08:00-11:00, 12:00-16:00 mandag til fredag.
Vi svarer deg så fort som mulig.
Ved akutte situasjoner ber vi deg ringe vårt akuttnummer. Dette nummeret er reservert for situasjoner som krever rask veterinærhjelp. Akutttelefonen er åpen mellom 08:00-16:00 mandag til fredag.