Diaré hos hund

November 2023

Hunder kan ofte rammes av diaré og/eller oppkast, noe som ofte er et symptom på en betennelse i mage og tarm.

Hvorfor har hunden diaré?

Hunder kan ofte rammes av diaré og/eller oppkast, noe som ofte er et symptom på en betennelse i mage og tarm, en såkalt akutt gastroenteritt. Det kan forsvinne like fort som det kom, men om det går mer enn 3 dager bør veterinær kontaktes. Diaré kan også være kronisk, det vil si at den har pågått i mer enn 3 uker.

Diaré kan skyldes flere ulike faktorer som for eksempel innvollsorm, raskt fôrskifte, at hunden har spist noe den ikke tåler, virus eller medisiner. Dersom flere hunder rammes samtidig er mistanken større for at det er noe smittsomt. Diaré kan også være et symptom på allergi eller sykdom i andre organsystemer som for eksempel lever, nyre, bukspyttkjertel eller skjoldbruskkjertelen.

Ved diaré kan allmenntilstanden bli mer eller mindre påvirket. Andre symptomer kan være at hunden har feber, redusert appetitt eller smerter i magen. Diaréen kan ha blod i seg, være slimete og/eller vannete.

Book time

Hva kan jeg som eier gjøre?

Dersom hunden rammes av akutt diaré, er det viktig å følge med på hundens allmenntilstand ettersom denne raskt kan forandres. Det kan også være lurt å måle temperaturen hos hunden. Normal temperatur ligger mellom ca 38-39°C.

Ved diaré er det som oftest nok å bruke et tarmstabilliserende middel, som for eksempel Zoolac. Dette kan man få kjøpt reseptfritt hos veterinær, på dyrebutikk eller på apotek.

Man bør gi hunden en mer skånsom kost denne tiden, som man kan få kjøpt hos veterinær og gi små, hyppige måltider.

I blant kan det være behov for å gi hunden ekstra væskeerstatning.

Når bør vi oppsøke veterinær?

Du bør kontakte veterinær når:

  • hunden har stort væsketap og/eller ikke drikker
  • ved påvirket allmentilstand
  • ved blodtilblandet diaré
  • dersom diaréen ikke har opphørt, tross egenbehandling. Tommelregel er 3 dager for voksne hunder og ett døgn for valper
  • dersom man mistenker at hunden kan ha spist et fremmedlegeme
  • dersom hunden har spist noe som kan være giftig
  • derom hunden har under 38°C eller over 39°C i kombinasjon med noen av punktene over

Veterinæren vil først utføre en klinisk undersøkelse av hunden. Ofte tas det en blodprøve og i blant kompletteres også undersøkelsen med røntgen eller ultralyd for å utelukke andre årsaker.

Behandlingen baseres på hundens sykehistorie og allmenntilstand. Det gis vanligvis en kombinasjon av væskebehandling og tarmnøytraliserende preparater. Mild påvirkede hunder kan i blant behandles med væske under huden på poliklinikken. Noen hunder krever mer intensiv og langvarig væskebehandling med overvåkning. Da henviser vi til et døgnåpent dyresykehus.

Antibiotika blir sjelden brukt ettersom diaré sjelden har bakterielt opphav. Ved blod i avføringen sammen med påvirket allmenntilstand og/eller feber, kan man gi antibiotika for å forhindre spredning til blodkarene. Man bruker ikke antibiotika uten at det er et reelt behov på grunn av faren for at bakteriene utvikler resistens mot antibiotika. Antibiotka forstyrrer også den normale mage/tarm-floraen og skaper mer problemer.

Book time

Har du spørsmål?

Vi besvarer deg så fort som mulig!

T: 47 47 27 65

M: hei@petrus.no

Takk! Vi prøver å svare så raskt som mulig.
Oops! No gikk galt ved innsending av skjema. Prøv igjen senere, eller ta kontakt med oss direkte på mail.