Diaré hos hund

Hunder kan ofte rammes av diaré og/eller oppkast, noe som ofte er et symptom på en betennelse i mage og tarm.

Kontakt oss

Dersom du legger merke til symptomer som bekymrer deg, ta kontakt med oss for profesjonell hjelp!

Hvorfor har hunden diaré?

Hunder kan ofte rammes av diaré og/eller oppkast, noe som ofte er et symptom på en betennelse i mage og tarm, en såkalt akutt gastroenteritt. Det kan forsvinne like fort som det kom, men om det går mer enn 3 dager bør veterinær kontaktes. Diaré kan også være kronisk, det vil si at den har pågått i mer enn 3 uker.

Diaré hos hund kan skyldes flere ulike faktorer som for eksempel:

 • Innvollsorm
 • Raskt fôrskifte
 • At hunden har spist noe den ikke tåler
 • Virus
 • Medisiner

Dersom flere hunder rammes samtidig er mistanken større for at det er noe smittsomt. Diaré kan også være et symptom på allergi eller sykdom i andre organsystemer som for eksempel lever, nyre, bukspyttkjertel eller skjoldbruskkjertelen.

Ved diaré kan allmenntilstanden bli mer eller mindre påvirket. Andre symptomer kan være at hunden har feber, redusert appetitt eller smerter i magen. Diaréen kan ha blod i seg, være slimete og/eller vannete.

Hva skal man gjøre når hunden har diaré?

Dersom hunden rammes av akutt diaré, er det viktig å følge med på hundens allmenntilstand ettersom denne raskt kan forandres. Det kan også være lurt å måle temperaturen hos hunden. Normal temperatur ligger mellom ca 38-39°C.

Ved diaré er det som oftest nok å bruke et tarmstabilliserende middel, som for eksempel Zoolac. Dette kan man få kjøpt reseptfritt hos veterinær, på dyrebutikk eller på apotek.

Man bør gi hunden en mer skånsom kost denne tiden, som man kan få kjøpt hos veterinær og gi små, hyppige måltider.

I blant kan det være behov for å gi hunden ekstra væskeerstatning.

Når bør vi oppsøke veterinær?

Du bør kontakte veterinær når:

 • Hunden har stort væsketap og/eller ikke drikker
 • Ved påvirket allmentilstand
 • Ved blodig diaré
 • Dersom diaréen ikke har opphørt, tross egenbehandling. Tommelregel er 3 dager for voksne hunder og ett døgn for valper
 • Dersom man mistenker at hunden kan ha spist et fremmedlegeme
 • Dersom hunden har spist noe som kan være giftig
 • Dersom hunden har under 38°C eller over 39°C i kombinasjon med noen av punktene over

Hvordan behandle diare hos hund?

Veterinæren vil først utføre en klinisk undersøkelse av hunden. Ofte tas det en blodprøve og i blant kompletteres også undersøkelsen med røntgen eller ultralyd for å utelukke andre årsaker.

Behandlingen baseres på hundens sykehistorie og allmenntilstand. Det gis vanligvis en kombinasjon av væskebehandling og tarmnøytraliserende preparater. Mild påvirkede hunder kan i blant behandles med væske under huden på poliklinikken. Noen hunder krever mer intensiv og langvarig væskebehandling med overvåkning. Da henviser vi til et døgnåpent dyresykehus.

Antibiotika blir sjelden brukt ettersom diaré sjelden har bakterielt opphav. Ved blod i avføringen sammen med påvirket allmenntilstand og/eller feber, kan man gi antibiotika for å forhindre spredning til blodkarene. Man bruker ikke antibiotika uten at det er et reelt behov på grunn av faren for at bakteriene utvikler resistens mot antibiotika. Antibiotka forstyrrer også den normale mage/tarm-floraen og skaper mer problemer.

Relaterte behandlinger

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre.

Helsesjekk

En helsesjekk er en enkel undersøkelse med fokus på å få oversikt over allmenntilstanden av din hund eller katt. Dersom ditt dyr har en plage eller et symptom må du bestille en konsultasjon.

Konsultasjon (inntil 30 min)

En konsultasjon er første steg for å finne ut hvordan vi kan hjelpe ditt dyr. Under konsultasjonen går vi gjennom historikken, samt ser og kjenner på dyret ditt. At ditt kjæledyr har det bra, er viktig for oss. Derfor har vi fast lav pris på konsultasjon.

Hvorfor velge Petrus?

Hos Petrus er vi opptatt av å fremme god dyrehelse for hund og katt.

Fornuftige priser
Oversiktlige priser uten skjulte kostnader.

Dyktige veterinærer
‍Dedikerte veterinærer med lidenskap for dyrehelse.

Enkel timebestilling
Fleksibel og digital timebestilling.

Har du spørsmål?

Vi svarer deg så fort som mulig.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.