Vaksinasjon hund og katt

Vaksinasjon er viktig for å beskytte både katter og hunder mot farlige sykdommer som finnes i hunde- og kattepopulasjonen. Vaksiner anbefales årlig.

Kontakt oss

Dersom du legger merke til symptomer som bekymrer deg, ta kontakt med oss for profesjonell hjelp!

Vaksinasjon av hund

I Norge anbefales det at valper grunnvaksineres ved 8, 12 og 16 ukers alderen, gjerne samtidig som man tar en valpesjekk. De første vaksinene er viktige for å beskytte valpen mot smittepress når den flytter til et nytt hjem samtidig som antistoffene fra morsmelken slutter å virke.Kjernevaksinen inneholder beskyttelse mot valpesyke, smittsom leverbetennelse og parvovirus. I Norge vaksinerer man også ofte mot kennelhoste. I tillegg kan det være behov for å vaksinere hunden mot sykdommer som leptospirose, leichmania og rabies om man skal ut å reise. Man trenger i de fleste tilfeller også parasittbehandling mot revens dvergbendelorm om man skal reise utenlands.Etter 16-ukers vaksinen vaksinerer man igjen etter et år. Dette gjelder både kjernevaksinen og kennelhoste. Deretter revaksinerer man hvert tredje år med kjernevaksinen, mens man for kennelhoste trenger å revaksinere hvert år.Hvis en hund er over 16 uker når den skal vaksineres for første gang er det bare nødvendig med én vaksinedose.

Vaksinasjon av katt

Uansett om katten din er inne- eller utekatt så anbefales det å vaksinere katter i Norge. Årsaken til at man også anbefaler vaksine til innekatter er at farlige sykdommer også kan spre seg via mennesker og gjenstander som kommer utenfra.Kjernevaksinen til katt inneholder beskyttelse mot parvovirus (også kalt for kattepest), calicivirus og herpesvirus (katteinfluensa). Det finnes også vaksiner som i tillegg til disse inneholder beskyttelse mot chlamydia. Om man skal reise til utlandet eller katten bor i et miljø med høyt smittepress, for eksempel om de bor sammen med mange andre katter, kan vaksiner mot flere sykdommer være nødvendig.I Norge anbefales det at man gir kattunger grunnvaksinen ved 8, 12 og 16- ukers alder. Dette er for å gi optimal beskyttelse i en periode hvor antistoffene fra morsmelk avtar og kattungen ikke har klart å produsere egne antistoffer. Om en kattunge er over 16 uker gammel når den får første vaksine så trenger den bare to vaksinedoser med 3-4 ukers mellomrom.Etter grunnvaksinering av kattungen anbefaler man revaksinering ved 6 måneders alder.Revaksinering etter dette anbefales hvert tredje år. For utekatter, avlskatter eller større kattehold anbefaler man revaksinering mot katteinfluensa årlig.

Relaterte behandlinger

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre.

No items found.

Hvorfor velge Petrus?

Hos Petrus er vi opptatt av å fremme god dyrehelse for hund og katt.

Fornuftige priser
Oversiktlige priser uten skjulte kostnader.

Dyktige veterinærer
‍Dedikerte veterinærer med lidenskap for dyrehelse.

Enkel timebestilling
Fleksibel og digital timebestilling.

Har du spørsmål?

Vi svarer deg så fort som mulig.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.