Våteksem/”hot spot”

November 2023

Våteksem eller hot spot er en akutt og lokal betennelse i de øverste lagene av huden.

Denne artiklen inneholder:

Våteksem eller hot spot er en akutt og lokal betennelse i de øverste lagene av huden. De er vanligvis fuktige, ømme og gjør huden irritert og sår. De oppstår fordi hunden klør, biter eller slikker på seg et overfladisk sår som blir betent. Vanlige årsaker kan være kløe forårsaket av parasitter som lopper, lus, eller flått, men også ørebetennelser, analkjertelproblemer, allergi, eller en bakteriell hudinfeksjon. Våteksem kan oppstå raskt og kan vokse fort. De kan være smertefulle, ganske omfattende og kan lukte vondt.

Enhver hunderase kan få våteksem, men særlig hunderaser som har mye og tett underpels er mer utsatt; som Golden og Labrador retriever, Shäferhund, Elghund, Collier, og St. Bernard. Problemet oppstår oftest i sommerhalvåret da det er varmt og fuktig vær.

Hvordan behandles de?Det aller beste er å ta kontakt med veterinær så raskt man har oppdaget det. Eksemet kan nemlig vokse seg mye større på bare noen timer. Behandling består av å barbere bort pelsen rundt våteksemet slik at man ser frisk hud rundt eksemet. Deretter må det renses og desinfiseres og sikres at hunden ikke klør, slikker eller biter mer - dette kan for eksempel være ved hjelp av en potesokk eller krage. Ofte er såret vondt og ømt og hunden vil ikke godta behandlingen. Da kan veterinæren gi hunden litt bedøvelse og smertestillende. Etter dette må behandlingen fortsettes hjemme, og i noen tilfeller kan en antibiotikasalve med kortison være nødvendig. Det er viktig at såret får luft, så våteksem trenger ikke å bandasjeres.

I visse tilfeller kan hot spot være et tilbakevendende problem. Da er det viktig for veterinæren å finne den underliggende årsaken og finne en måte å forebygge dette på. Dette kan inkludere godt pelsstell, regelmessig parasittbehandling, ørerenser (ikke for ofte), jevnlig rens/sjekk av analkjertler, og å følge med på om hunden klør/slikker unormalt mye på et område.

Har du spørsmål?

Vi besvarer deg så fort som mulig!

T: 47 47 27 65

M: hei@petrus.no

Takk! Vi prøver å svare så raskt som mulig.
Oops! No gikk galt ved innsending av skjema. Prøv igjen senere, eller ta kontakt med oss direkte på mail.