Nyttårsaften for hund og katt

Hvordan forberede ditt dyr, både i god tid før nyttårsaften, men også på selve dagen for å unngå at det blir en stor påkjenning.

Kontakt oss

Dersom du legger merke til symptomer som bekymrer deg, ta kontakt med oss for profesjonell hjelp!

Gradvis tilvenning i god tid før nyttårsaften

Mange gleder seg til å gå inn i et nytt år med masse fyrverkeri og feiring. Dessverre deler ofte ikke våre firbeinte pelsklinger den samme tanken. Det er derimot flere tiltak man kan gjøre for å forberede ditt dyr, både i god tid før nyttårsaften, men også på selve dagen.

Mange dyr opplever nyttårsfeiringen som en stor påkjenning, med frykt for at det er noe farlig som skjer. Ved å gradvis forberede dyret på lyden av fyrverkeri, kan nyttårsaften virke litt mindre skummel, dette kan gjøres ved å spille av rakettlyder. Det beste er å starte i god tid før selve nyttårsaften, og at tilvenningen skjer gradvis over mange øvelser. Målet vil være at dyret ikke skal bry seg om lyden. Øk lydnivået gradvis ettersom dyret ditt virker klar for det, og blir han/hun redd så går det for fort fremover. Husk å belønne dyret når han/hun responderer godt. Du kan finne videoer å øve med på YouTube.

På selve nyttårsaften er det flere tiltak man kan gjøre for hunden eller katten, inkludert:

  • Gå en god og lang tur tidligere på dagen slik at hunden blir sliten, men ikke la hunden gå løs. Vi anbefaler å ha hunden i bånd på alle turer i dagene før og etter nyttårsaften da det dessverre er noen tilfeller hvor noen skyter opp raketter, når man minst venter det.
  • Vær sammen med hunden/katten, og gjerne sett på musikk for å døyve litt av lydene fra utsiden.
  • Dra for persienner/gardiner for å minske inntrengning av lys.
  • Lag et “gjemmested” for dyret, skjermet fra lyd og lys, hvor de føler seg trygge. Få dem til å assosiere denne plassen med noe positivt ved å legge leker og godbiter her, gjerne i god tid før nyttårsaften.
  • Oppfør deg som normalt rundt dyret og ignorer smellene, ikke trøst dyret dersom han/hun blir redd, dette kan forsterke redselen.
  • Gi mat i god tid før fyrverkeriet starter. En full mage hjelper på å slappe av.
  • Gjerne hold hunden/katten distrahert med en oppgave/leke slik at fokuset holdes der.
  • Ikke ta med dyret ut, og ikke send opp eget fyrverkeri.

Produkter som kan hjelpe

  • Beroligende feromoner: for hunder anbefaler vi Adaptil. Adaptil er feromoner som diende tisper utskiller til valpene sine og gir dem en beroligende og trygg følelse i hjemmet og fungerer like godt på valper som voksne hunder. Til katter anbefaler vi Feliway. Feliway tilsvarer feromonene katten skiller ut fra ansiktet når de gnir seg inntil møbler og markerer miljøet sitt som trygt og godt. Feliway øker trygghetsfølelsen og hjelper katten med å håndtere ulike stress-situasjoner. Både Adaptil og Feliway kan fåes som diffuser man kan sette i stikkontakten i det rommet dyret oppholder seg mest i, men også som spray til bruk i bur ved reise, og Adaptil har også et halsbånd til hunden. Gjerne begynn med dette 2-3 uker før nyttårsaften. 
  • Royal Canin sitt fôr, Calm, kan virke beroligende for dyret i stressende situasjoner. Begynn gjerne med dette fôret 2-4 uker før nyttårsaften for best resultat. Som med alle andre fôrbytter så man også her bruke god tid på å blande over det gamle fôret med det nye.
  • Godbiter med naturlige ingredienser som skal være beroligende, f.eks Aptus Relax. Aptus Relax godbiter bidrar til en rolig og balansert atferd og hjelper til å mestre stressfulle situasjoner. Disse kan brukes ved flere anledninger, inkludert fyrverkeri/torden veterinærbesøk, eller transport. Disse godbitene kan gis både til hund og katt. Disse kan gis 30-60 min før ønsket effekt og kan gis daglig eller ved behov.
  • Sileo munngel til hund. Dette er et reseptbelagt preparat som er et hypnotikum og sedativun (beroligende). Denne gelen skal legges på munnens slimhinner og skal ikke svelges. Dette gis med en vedlagt doseringssprøyte og kan gis med intervaller på minst 2 timer, maks 5 ganger i løpet av en dag. 1. dose gis så fort hunden viser tegn på engstelse eller når lydstimuli starter. Da dette er et reseptbelagt legemiddel så vil veterinæren først på en konsultasjon kunne vurdere om dette er riktig for ditt dyr.

Ofte stilte spørsmål

Hva er et spørsmål vi lurer på?

Dette er svaret til det spørsmålet

Hva er et spørsmål vi lurer på?

Dette er svaret til det spørsmålet

Relaterte behandlinger

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre.

No items found.

Hvorfor velge Petrus?

Hos Petrus er vi opptatt av å fremme god dyrehelse for hund og katt.

Fornuftige priser
Oversiktlige priser uten skjulte kostnader.

Dyktige veterinærer
‍Dedikerte veterinærer med lidenskap for dyrehelse.

Enkel timebestilling
Fleksibel og digital timebestilling.

Har du spørsmål?

Vi svarer deg så fort som mulig.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.