Reise med hund og katt til Sverige

November 2023

Det skjer stadig forandringer i regelverket rundt innførsel av dyr, og det dyreeiers ansvar å ha dokumenter og vaksiner i orden.

Denne artiklen inneholder:

Dette er kraveneDette anbefales også

Dette er kravene

EU-Pass og ID-merking

Alle hunder og katter som skal inn til Norge fra et EU-land, som Sverige, må ha et EU-pass. De må være ID-merket med microchip, som etter 2011 er den eneste godkjente måten å ID-merke dyret på. Både EU-pass og ID-merking får du hos veterinæren.

Ormebehandling:

Siden revens lille dvergbendelorm (Echinococus multilocularis) er funnet på rev flere steder i Sverige, og dette er en parasitt vil helst ikke vil ha inn i Norge, skal alle hunder behandles for denne før innreise til Norge.

Selv om reven ikke vet hvor grensen går, er det viktig at vi gjør alt vi kan for å unngå at det er vi som fører parasitten inn i landet via dyret vårt. Hund kan være såkalt endevert for denne parasitten, dvs. at parasitten kan utvikles til voksen orm inni hunden og skille ut egg som kan smitte til mennesker. Hunden vil ikke få alvorlige symptomer og vi mennesker kan bli veldig syke dersom vi får i oss eggene.

Dette er reglene:

  • enten må hunden være behandlet i Sverige 24-120 timer før innreise.
  • for å kun behandle i Norge og slippe veterinær i Sverie, gis det to ormekurer med mindre enn 4 ukers mellomrom. Deretter må hunden ha ormekur ved hjemkomst igjen.
  • Reiser du mye kan det være en idé å behandle hunden hver 28. dag, for en kontinuerlig beskyttelse. Hunden må ta ha to ormekurer etter hverandre på under 4 uker for å starte denne prosessen.

Disse behandlingene må attesteres i passet av en veterinær.

Dette anbefales også

Vaksiner

Hunder som reiser til og fra Sverige har ikke noe krav om rabiesvaksine. Det er alltid lurt å ha årlig helsesjekk og anbefalte vaksiner på hunden i orden.

Parasittbehandling

Det er mye flått i Sverige, enkelte steder mer enn i Norge. Det er også funnet flere typer flått i Sverige som kan overføre andre sykdommer til hund enn de vi har i Norge. Det er derfor lurt å ha flåttbehandling i orden før avreise, gjerne med et avvisende produkt slik at flåtten ikke trenger bite seg fast før den dør. Spør veterinæren om hvilke preparater som finnes.

Det finnes også kattelopper flere steder i sør-Sverige. Denne liker både hunder og katter. Denne loppen overlever godt inne i huset, og kan være svært vanskelig å bli kvitt! Er du i tvil om du skal til et område med lopper, så er det tryggeste å bruke et forebyggende loppemiddel på dyret.

En annen ting å ta i betrakning er Fransk Hjerteorm. Den smitter via rev til hund, og har dessverre begynt å spre seg flere steder i Sverige. Den kan gi alvorlig sykdom hos hund, men det finnes forebyggende midler. Spør veterinæren om det kan være lurt med forebyggende behandling før avreise.

Book time

Har du spørsmål?

Vi besvarer deg så fort som mulig!

T: 47 47 27 65

M: hei@petrus.no

Takk! Vi prøver å svare så raskt som mulig.
Oops! No gikk galt ved innsending av skjema. Prøv igjen senere, eller ta kontakt med oss direkte på mail.