Reise med dyr til Sverige

Hva bør du vite når du skal ta med hunden eller katten til Sverige? Her er det du trenger å vite om pass, ID-merking, ormekur og vaksiner.

Kontakt oss

Dersom du legger merke til symptomer som bekymrer deg, ta kontakt med oss for profesjonell hjelp!

EU-Pass og ID-merking av hund og katt

Alle hunder og katter som skal inn til Norge fra et EU-land, som Sverige, må ha et EU-pass. De må være ID-merket med microchip, som etter 2011 er den eneste godkjente måten å ID-merke dyret på. Både EU-pass og ID-merking får du hos veterinæren.

Det skjer stadig forandringer i regelverket rundt innførsel av dyr, og det dyreeiers ansvar å ha dokumenter og pass i orden.

Ormekur av hund og katt

Siden revens lille dvergbendelorm (Echinococus multilocularis) er funnet på rev flere steder i Sverige, og dette er en parasitt vi helst ikke vil ha inn i Norge, skal alle hunder behandles for denne før innreise til Norge.

Selv om reven ikke vet hvor grensen går, er det viktig at vi gjør alt vi kan for å unngå at det er vi som fører parasitten inn i landet via dyret vårt. Hund kan være såkalt endevert for denne parasitten, dvs. at parasitten kan utvikles til voksen orm inni hunden og skille ut egg som kan smitte til mennesker. Hunden vil ikke få alvorlige symptomer og vi mennesker kan bli veldig syke dersom vi får i oss eggene.

Dette er reglene:

  • Enten må hunden være behandlet i Sverige 24-120 timer før innreise.
  • For å kun behandle i Norge og slippe veterinær i Sverie, gis det to ormekurer med mindre enn 4 ukers mellomrom. Deretter må hunden ha ormekur ved hjemkomst igjen.
  • Reiser du mye kan det være en idé å behandle hunden hver 28. dag, for en kontinuerlig beskyttelse. Hunden må ta ha to ormekurer etter hverandre på under 4 uker for å starte denne prosessen.

Disse behandlingene må attesteres i passet av en veterinær.

Vaksiner for hund

Hunder som reiser til og fra Sverige har ikke noe krav om rabiesvaksine. Det er alltid lurt å ha årlig helsesjekk og anbefalte vaksiner på hunden i orden.

Parasittbehandling av hund og katt

Det er mye flått i Sverige, enkelte steder mer enn i Norge. Det er også funnet flere typer flått i Sverige som kan overføre andre sykdommer til hund enn de vi har i Norge. Det er derfor lurt å ha flåttbehandling i orden før avreise, gjerne med et avvisende produkt slik at flåtten ikke trenger bite seg fast før den dør. Spør veterinæren om hvilke preparater som finnes.

Det finnes også kattelopper flere steder i sør-Sverige. Denne liker både hunder og katter. Denne loppen overlever godt inne i huset, og kan være svært vanskelig å bli kvitt! Er du i tvil om du skal til et område med lopper, så er det tryggeste å bruke et forebyggende loppemiddel på dyret.

En annen ting å ta i betrakning er Fransk Hjerteorm. Den smitter via rev til hund, og har dessverre begynt å spre seg flere steder i Sverige. Den kan gi alvorlig sykdom hos hund, men det finnes forebyggende midler. Spør veterinæren om det kan være lurt med forebyggende behandling før avreise.

Relaterte behandlinger

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre.

ID-merking (chip)

Vi utfører ID-merking med microchip, som er en liten databrikke som føres inn under huden i nakken med en nål.

Attest pass (ink. ormekur)

Ormekur mot revens dvergbendelorm er påkrevd ved innreise til Norge, da parasitten kan forårsake svært alvorlig sykdom hos mennesker. Hver behandling må dokumenteres med attest i dyrets pass før innreise.

Rabiesvaksine for hund

Rabiesvaksine for hund er kritisk for å forebygge rabies. Vaksinen er lovpålagt ved innførsel av hunder til Norge (unntatt fra Sverige).

Resept flåttmiddel

Flåttbehandling er reseptbelagt i Norge og det finnes ulike preparater på markedet. Du kan kontakte oss for å diskutere hvilket preparat som passer best for ditt dyr.

Vaksine med helsesjekk

Ved å vaksinere din hund og katt hjelper du med å forebygge mot alvorlig sykdom på ditt kjæledyr. Vi vil gi deg en faglig anbefaling på hvilken vaksine som er tilpasset ditt dyr, til en forutsigbar og fast pris..

Utstedelse av pass

Hunder og katter som kommer til Norge fra EU-land eller reiser fra Norge til EU-land må ha pass. I passet vil veterinæren registrere eventuelle vaksiner, ormekurer og andre behandlinger som er gitt som er relevante ved reise. Passet skal alltid medfølge dyret ditt på reise.

Hvorfor velge Petrus?

Hos Petrus er vi opptatt av å fremme god dyrehelse for hund og katt.

Fornuftige priser
Oversiktlige priser uten skjulte kostnader.

Dyktige veterinærer
‍Dedikerte veterinærer med lidenskap for dyrehelse.

Enkel timebestilling
Fleksibel og digital timebestilling.

Har du spørsmål?

Vi svarer deg så fort som mulig.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.