Gode tips til deg med seniorhund

November 2023

Generelt betegner vi en hund som senior når den er over 7 år gammel, men dette varierer fra rase til rase

Denne artiklen inneholder:

Generelt betegner vi en hund som senior når den er over 7 år gammel, men dette varierer fra rase til rase (mindre hunder blir seniorer senere, større hunder tidligere). Når hunden eldes vil den få mindre energi og kan utvikle diverse helseproblemer. Det er dessverre en naturlig del av aldringsprosessen. For å holde din seniorhund frisk og rask så lenge som mulig er det likevel mye du kan gjøre.

Fôr

Eldre hunder har større sjanse for å bli overvektige siden de ofte ikke er like aktive som når de er yngre. Derfor er det viktig å finne et fôr som er laget for seniorhunder som også skal forhindre vektøkning. Det finnes også seniorfôr spesielt for hunder med ulike helseproblemer. Spør veterinæren på neste besøk om hva som anbefales til din hund.

Dersom din hund sliter med bevegeligheten kan fôrtilskudd som Canosan bidra til å styrke funksjonen i leddbrusk, leddkapsler, sener og leddbånd. Dette kan du også kjøpe på klinikken.

Aktivitet

Selv om aktivitetsnivået går ned for seniorhunder er det fortsatt viktig å holde dem aktive, men tilpass lengden og intensiteten på turen etter hundens nivå.

Regelmessige helsesjekker

Regelmessige helsesjekker og blodprøver er viktige for å tidlig kunne fange opp og behandle eventuelle helseproblemer. I en av fem hunder over 7 år avdekker blodprøver tatt i forbindelse med årlig helsesjekk funn av betydning. I prøver hos enda eldre hunder øker andelen til to av fem. En blodprøve kan dermed være et godt verktøy for å oppdage potensielle helseproblemer tidlig. Årlige blodprøver gir også veterinæren mulighet til å følge med på om verdiene endrer seg over tid.

Tannhelse

Hundens tenner blir svakere og mer sensitive med alderen. Det øker sannsynligheten for infeksjoner i tennene som kan øke risikoen for hjerte- og nyresykdommer. For å avdekke betennelse i tannkjøttet eller løse tenner bør du ta med din seniorhund til hyppigere tannsjekker.

Pelsstell

Når hunden blir eldre blir ofte også pelsstell vanskeligere og pelsen blass. Huden kan også bli tørr, flassete og irritert. Om du ikke allerede gjør det bør du børste pelsen regelmessig for å forhindre floker. Børsting vil også bidra til å spre hudens naturlige olje i hele pelsen. Regelmessig vask med en god shampoo vil også bidra til å pleie irritert og tørr hud.

Følg med på endringer

Dersom du ser endringer i hunden bør du kontakte veterinær. Det kan være endringer i appetitt eller tørst, urinering eller avføring, nye kuler eller kuler som vokser, endring i adferd m.m.

Har du spørsmål?

Vi besvarer deg så fort som mulig!

T: 47 47 27 65

M: hei@petrus.no

Takk! Vi prøver å svare så raskt som mulig.
Oops! No gikk galt ved innsending av skjema. Prøv igjen senere, eller ta kontakt med oss direkte på mail.