10 viktige tips for å holde kjæledyret ditt trygt under julefeiringen

March 2023

Mens vi gleder oss over julens sjokolade, ribbe og pinnekjøtt, er det viktig å huske på at noen av disse godbitene kan være farlige for kjæledyrene våre. Som dyreeiere er det derfor noen ting vi bør være ekstra oppmerksomme på for å sikre at firbeinte bestevennen vår er trygg og godt ivaretatt under julefeiringen.

Denne artiklen inneholder:

10 gode tips for å holde kjæledyret ditt trygg under julefeiringen

1. Pass på gaveinnpakningen

Gavebånd som blir svelget kan lage store problemer i tarmene. Husk å legge gavene utilgjengelig for pelsklingene dine. Under gaveåpningen er det også lurt å pakke bort gavepapir og gavebånd med en gang, slik at du unngår at uhell skjer.

2. Pass på julekulene

Lavthengende julekuler kan friste en leken katt eller glade logrende haler. Julekuler som knuses kan fort lage kutt og sår i små poter. Pass derfor på hva du henger og hvor du henger det. Om ulykken er ute, pass så på at du får opp alt av skår og julekulerester. 

3. Aldri gi sjokolade til pelsklingen din

Sjokolade inneholder nemlig teobromin som er giftig for hunder og katter. I ytterste konsekvens kan selv små mengder sjokolade føre til død. 

4. Ikke gi rester fra julemiddagen

Unngå å gi julerester til kjæledyret ditt, uansett om det så er ribbe eller pinnekjøtt. Det er fordi at julemat inneholder store fettmengder. For store mengder fett er ikke bra for hverken magen, vekta eller helsa til kjæledyret. Det kan føre med seg både akutte og langvarige problemer og sykdommer.

5. Pass på små beinrester

Hunder + bein = ikke alltid sant. Små beinrester kan også sette seg fast og gjøre skade på vei gjennom fordøyelseskanalen. En hovedregel er alltid å unngå bein fra får, fugl og fjærkre da disse lettere kan splittes opp.

6. Være obs på giftige planter og blomster

Flere av plantene og blomstene vi pynter med i julen kan være giftig dersom hunden eller katten tar seg en smakebit. Noen eksempler er Julerose, Svibel og Amaryllis. Om du har disse, legg de slik at de er utilgjengelig for pelsklingene dine.

7. Husk at rosiner er giftige

Rosiner som vi finner i flere av julens bakverk er giftige selv i små mengder. Dette gjelder også druer.

8. Pass på hvor du plasserer levende lys

Levende lys, spesielt stearinlys, er en av de vanligste brannårsakene i Norge. Aldri gå fra levende lys, og i hvert fall ikke når kjæledyret ditt er alene.

9. Gjærbakst både som deig og ferdig bakst må unngås. 

Juletidene fører ofte med seg ekstra hjemmebakst og kos. Dessverre er det ikke helt risikofritt med rå deig. Dersom deig blir spist av kjæledyret ditt vil det kunne føre til alkoholforgiftning, og i tillegg til faren for at det sveller opp i magen.

10. Husk at noen nøtter er giftige

Nøtter er en vanlig ingrediens som det brukes mye av i juletiden. Noen nøtter er faktisk giftige for fyr, og det er også en risiko for at det settes fast i halsen til en grådig katt eller en sulten hund som tar en smakebit fra nøttefatet. Et eksempel er Macaamianøtter.

Har du spørsmål?

Vi besvarer deg så fort som mulig!

T: 47 47 27 65

M: hei@petrus.no

Takk! Vi prøver å svare så raskt som mulig.
Oops! No gikk galt ved innsending av skjema. Prøv igjen senere, eller ta kontakt med oss direkte på mail.